Menu

Makaron lazania

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Makaron lazania to płaskie, szerokie płaty makaronu o gładkiej lub karbowanej krawędzi, zazwyczaj jasnobeżowe barwy i łagodnym, lekko pszennym smaku, który dobrze przyjmuje sosy i intensywne nadzienia. W wersji z semoliny jest źródłem głównie węglowodanów i umiarkowanej ilości białka, ma niewielką zawartość tłuszczu; wersje pełnoziarniste dostarczają dodatkowo błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Jako źródło energii wspiera aktywność fizyczną, a wybór pełnoziarnisty poprawia uczucie sytości i trawienie. Makaron lazania sprawdza się w zapiekankach warstwowych z mięsem, warzywami i sosami (np. ragù, beszamel), w daniach wegetariańskich oraz jako kreatywny składnik przekąsek i zapiekanek. Suche płaty przechowuj w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu z dala od wilgoci; ugotowaną lub zapiekaną lazanię przechowuj w lodówce do 2–3 dni lub zamrażaj do 2–3 miesięcy, szczelnie zabezpieczając przed wyschnięciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

353 kcal Kalorie
12,0g Białko
70,0g Węglowodany
1,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Lazania z warzywami

⏱️ 90 min 🔴 hard