Makaron orzo
Opis
Makaron orzo to niewielkie, przypominające ziarenka ryżu kluski z semoliny lub mąki durum, o delikatnym, lekko pszennym smaku i jedwabistej teksturze po ugotowaniu. Smakuje subtelnie, dzięki czemu łatwo absorbuje aromaty z ziół, warzyw i sosów, a przy krótkim gotowaniu zachowuje przyjemną jędrność al dente. Pod względem odżywczym orzo dostarcza głównie węglowodanów i umiarkowanej ilości białka, niską zawartość tłuszczu oraz witaminy z grupy B i żelazo w wersjach wzbogaconych. Warianty pełnoziarniste oferują więcej błonnika, co sprzyja sytości i zdrowiu układu pokarmowego. W kuchni sprawdza się w zupach, sałatkach, pilafach, zapiekankach i jako zamiennik ryżu, łącząc się dobrze z warzywami, mięsem, rybą i kremowymi sosami. Przechowuj suchy makaron w szczelnym, chłodnym i suchym miejscu, a ugotowane orzo w lodówce do 3–4 dni lub zamrażaj w porcyjnych opakowaniach do 1–2 miesięcy.