Maliny (świeże, do dekoracji)
Opis
Maliny mają delikatny, słodko-kwaśny smak z nutą lekko kwiatową i aksamitną teksturą; ich wygląd to drobne, czerwone do głębokoczerwonych owocki z charakterystycznymi drupeletami i pustym wnętrzem, które pięknie prezentują się jako dekoracja. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, mangan oraz polifenole i antocyjany o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, co wspiera odporność, zdrowie serca oraz regulację glukozy i trawienie. W kuchni maliny sprawdzają się zarówno świeże jako wykończenie deserów, sałatek czy jogurtów, jak i w sosach, konfiturach, koktajlach czy do parowania z czekoladą, cytrusami i serami. Przechowywać je należy niesparzone w lodówce w przewiewnym pojemniku, pojedynczą warstwą lub na ręczniku papierowym, spożyć w ciągu 2–3 dni; do dłuższego przechowania mrozić pojedynczo rozłożone na blaszce.