Menu

Małże (oczyszczone, bez muszli)

Opis

Małże (oczyszczone, bez muszli) charakteryzują się delikatnym, lekko słonawym smakiem z nutą morskiej słodyczy i sprężystą, aksamitną teksturą; mięso jest zwykle kremowo-białe z subtelnym różowym zabarwieniem i estetycznymi fragmentami. Są niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów omega-3, bogatym w witaminę B12, żelazo, cynk, selen i jod, co wspiera układ krążenia, odporność oraz prawidłowy metabolizm i produkcję krwinek czerwonych. Kulinarne zastosowania małży obejmują zupy i buliony, risotta, paelle, makarony, potrawy na parze, smażone lub grillowane w sosach na bazie wina, czosnku i ziół; dobrze komponują się z cytrusami, pietruszką i pieczywem, podkreślając smak morza. Przechowuj w lodówce w temp. 0–4°C i użyj w ciągu 1–2 dni; można zamrozić w szczelnym opakowaniu do około 3 miesięcy, rozmrażając powoli w lodówce i zużywając od razu.

Wartości odżywcze (na 100g)

86 kcal Kalorie
12,0g Białko
3,7g Węglowodany
2,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Makaron z owocami morza

⏱️ 45 min 🟡 medium