Masło (kruche ciasto)
Opis
Masło stosowane do ciasta kruchego ma kremowy, maślany smak i jasnawo-żółtą barwę; w cieście daje delikatną, kruchą strukturę i aromat, który podkreśla zarówno słodkie, jak i wytrawne nadzienia. Jest produktem energia‑gęstym, bogatym w tłuszcze nasycone, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (szczególnie A, D, E, K) oraz kwas masłowy i naturalne przeciwutleniacze. Spożywane z umiarem może wspierać przyswajanie witamin i dostarczać szybkiej energii, jednak ze względu na dużą zawartość tłuszczu należy kontrolować porcje. W kuchni masło do kruchego ciasta używa się do tart, kruchych spódów ciastek i mazurków, a także do łączenia z mąką, by uzyskać kruchą strukturę; świetnie komponuje się z owocami, kremami i serami. Przechowuj je szczelnie w lodówce, chroniąc przed zapachami, a na dłużej zamrażaj (do około 2–3 miesięcy); do przygotowania kruchego ciasta najlepiej używać dobrze schłodzonego masła.