Masło (roztopione)
Opis
Roztopione masło to złocisty, błyszczący tłuszcz o delikatnym, maślanym aromacie z nutą orzechową przy lekkim zrumienieniu. Jego gładka konsystencja łatwo oblepia i emulguje potrawy, dodając im soczystości i intensywności smaku. Jako produkt bogaty w energię, masło dostarcza głównie tłuszczów nasyconych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim witaminy A, oraz śladowych ilości D, E i K2; w maśle z mleka krów karmionych trawą występują korzystne składniki jak kwas masłowy i CLA. Stosowane z umiarem wspomaga wchłanianie witamin i poprawia walory smakowe potraw. Roztopione masło sprawdza się przy smażeniu na niskim/średnim ogniu, jako dodatek do sosów, polew, glazur, do pieczenia i wykończenia dań. Po użyciu warto ostudzić je, przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce (najlepiej użyć w ciągu 5–7 dni); dla dłuższego przechowywania można zamrozić lub przygotować klarowane masło, które jest bardziej stabilne w temperaturze pokojowej.