Mleczko kokosowe (gęste, min. 80% ekstraktu)
Opis
Mleczko kokosowe (gęste, min. 80% ekstraktu) to gęsta, kremowa ciecz o intensywnym, świeżym zapachu i słodko-orzechowym smaku kokosa, o białej do lekko kremowej barwie oraz jedwabistej, często nieco oleistej konsystencji. Dostarcza skoncentrowanych kalorii i tłuszczu, głównie w postaci średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu laurynowego), a także niewielkich ilości białka, węglowodanów i minerałów takich jak mangan i miedź; może stanowić szybkie źródło energii i pomagać w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak warto go spożywać umiarkowanie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. W kuchni doskonale sprawdza się w gęstych curry, zupach, sosach, deserach, koktajlach oraz jako roślinna alternatywa śmietanki w pieczeniu i potrawach kremowych; nadaje daniom aksamitną strukturę i egzotyczny aromat. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu przelać do szczelnego pojemnika, chłodzić i zużyć w ciągu 3–5 dni, można też porcjować i zamrażać — przed użyciem wymieszać, gdy dojdzie do rozwarstwienia.