Młoda pokrzywa
Opis
Młoda pokrzywa ma delikatne, jasnozielone liście o drobno ząbkowanych brzegach i miękkiej, niemal aksamitnej fakturze po zblanszowaniu. W smaku przypomina szpinak z wyraźną, świeżą nutą trawiastej słodyczy i lekką, orzechową głębią. Jest bogata w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak żelazo i wapń, dostarcza przeciwutleniaczy i błonnika, co wspiera odporność, krążenie i trawienie. W kuchni młoda pokrzywa świetnie zastępuje szpinak: dodaje się ją do zup, pesto, risotta, omletów, makaronów, koktajli i herbat, a także do nadzień pierogów czy tart. Przed użyciem należy ją krótko zblanszować lub przetworzyć, by zneutralizować parzące włoski. Przechowuje się ją schłodzoną w lodówce owiniętą wilgotnym ręcznikiem w perforowanym opakowaniu do 3–4 dni, a dłużej można mrozić po blanszowaniu lub suszyć do herbaty.