Menu

Owoce goji (suszone)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Owoce goji (suszone) to niewielkie, pomarańczowo-czerwone jagody o lekko słodko-kwaśnym, delikatnie cierpkim smaku i miękkawo-chemicznej, żującej konsystencji po wysuszeniu. Mają intensywny kolor i przyjemny aromat, który dobrze podkreśla zarówno słodkie, jak i wytrawne potrawy. Pod względem odżywczym są skoncentrowanym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C i prowitaminy A), minerałów (m.in. żelaza) oraz błonnika i przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów takich jak zeaksantyna. Dzięki temu wspierają odpornność, zdrowie oczu i ogólną ochronę oksydacyjną organizmu. W kuchni sprawdzają się w musli, smoothie, sałatkach, pieczywie, mieszankach orzechowych, herbatkach oraz w azjatyckich zupach i duszonych potrawach, często po wcześniejszym namoczeniu. Suszone owoce goji przechowuj szczelnie w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu lub w lodówce dla przedłużenia świeżości, unikając wilgoci, która powoduje sklejanie i pleśnienie.

Wartości odżywcze (na 100g)

349 kcal Kalorie
14,3g Białko
77,1g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🥗 Podobne składniki

Dynia

Daktyle Medjool

Cukier trzcinowy muscovado

Nerkowce prażone (opcjonalne)

Pęczak (jęczmień łuskany)

🥬

Woda mineralna niegazowana

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 64

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 36

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Gorący cydr gruszkowy z imbirem i rozmarynem

⏱️ 25 min 📂 Dania na wyjątkowe okazje

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →