Natka pietruszki (opcja)
Opis
Natka pietruszki to intensywnie zielony dodatek o płaskich lub kręconych liściach, wyróżniający się świeżym, ziołowym aromatem z lekką, pieprzną i cytrusową nutą. Jako opcjonalny element dania doskonale pełni rolę dekoracyjną i aromatyczną, dodając potrawom wyrazistości bez przytłaczania smaku. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy C, K i A, foliany, żelazo oraz antyoksydanty, co wspiera odporność, zdrowie kości i krzepliwość krwi oraz działa przeciwzapalnie. Natka pasuje do zup, sałatek, sosów, marynat, ryb, drobiu, ziemniaków i puree, a także do pesto i świeżych dipów. Przechowuj ją w lodówce owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym lub postawioną w szklance z wodą; używaj świeżej jak najszybciej, można też mrozić posiekaną, zamkniętą w oliwie w porcjach.