Menu

Natka pietruszki (opcja)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Natka pietruszki to intensywnie zielony dodatek o płaskich lub kręconych liściach, wyróżniający się świeżym, ziołowym aromatem z lekką, pieprzną i cytrusową nutą. Jako opcjonalny element dania doskonale pełni rolę dekoracyjną i aromatyczną, dodając potrawom wyrazistości bez przytłaczania smaku. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy C, K i A, foliany, żelazo oraz antyoksydanty, co wspiera odporność, zdrowie kości i krzepliwość krwi oraz działa przeciwzapalnie. Natka pasuje do zup, sałatek, sosów, marynat, ryb, drobiu, ziemniaków i puree, a także do pesto i świeżych dipów. Przechowuj ją w lodówce owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym lub postawioną w szklance z wodą; używaj świeżej jak najszybciej, można też mrozić posiekaną, zamkniętą w oliwie w porcjach.

Wartości odżywcze (na 100g)

36 kcal Kalorie
3,0g Białko
6,0g Węglowodany
0,8g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pasta z bakłażana

⏱️ 90 min 🟡 medium