Olej sezamowy (do smaku)
Opis
Olej sezamowy ma intensywny, orzechowy aromat i złoto‑bursztynowy kolor, przy czym wersja prażona jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna; używa się go zwykle oszczędnie jako przyprawy do potraw, dodając „do smaku”. Z punktu widzenia odżywczego to tłuszcz roślinny bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, fitosterole oraz lignany (sesamin, sesamol) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, co sprzyja zdrowiu serca i ochronie komórek, choć jest kaloryczny i powinien być stosowany umiarkowanie. W kuchni sprawdza się jako wykończenie dań azjatyckich, składnik dressingów, marynat, sosów i stir‑fry (prażony lepiej dodawać na końcu ze względu na niższy punkt dymienia), doskonale łączy się z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Przechowywać szczelnie w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu można trzymać w lodówce, by wydłużyć świeżość i zapobiec jełczeniu.