Menu

Olej sezamowy (do smaku)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Olej sezamowy ma intensywny, orzechowy aromat i złoto‑bursztynowy kolor, przy czym wersja prażona jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna; używa się go zwykle oszczędnie jako przyprawy do potraw, dodając „do smaku”. Z punktu widzenia odżywczego to tłuszcz roślinny bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, fitosterole oraz lignany (sesamin, sesamol) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, co sprzyja zdrowiu serca i ochronie komórek, choć jest kaloryczny i powinien być stosowany umiarkowanie. W kuchni sprawdza się jako wykończenie dań azjatyckich, składnik dressingów, marynat, sosów i stir‑fry (prażony lepiej dodawać na końcu ze względu na niższy punkt dymienia), doskonale łączy się z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Przechowywać szczelnie w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu można trzymać w lodówce, by wydłużyć świeżość i zapobiec jełczeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

884 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
100,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tofu w glazurze śliwkowo-imbirowej z kaszą gryczaną i szybką marynowaną marchewką

⏱️ 90 min 🟡 medium