Menu

Orzechy nerkowca

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie ⚠️ Alergen

Opis

Orzechy nerkowca mają charakterystyczny, nerkowaty kształt, kremową, jasnobeżową barwę i delikatnie słodko-maślany smak z miękką, lekko chrupiącą strukturą. Są źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, białka roślinnego, magnezu, miedzi, manganu, żelaza i witamin z grupy B, a przy umiarkowanym spożyciu wspierają profil lipidowy, zdrowie serca i funkcje nerwowe oraz dostarczają przeciwutleniaczy i składników mineralnych ważnych dla kości i metabolizmu. Kulinarne zastosowania orzechów nerkowca są bardzo szerokie: świetnie pasują do przekąsek, sałatek, dań azjatyckich i curry, można z nich przygotować kremowe sosy, wegańskie „sery” i mleka roślinne, a także masła, wypieki i słodkie desery. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższego terminu przydatności warto trzymać nerkowce w lodówce lub zamrażarce, unikając wilgoci i ciepła.

Wartości odżywcze (na 100g)

553 kcal Kalorie
18,2g Białko
30,2g Węglowodany
43,9g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Wegańskie racuchy pączkowe z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem i kremem nerkowcowym

⏱️ 120 min 🟡 medium