Orzechy nerkowca
Opis
Orzechy nerkowca mają charakterystyczny, nerkowaty kształt, kremową, jasnobeżową barwę i delikatnie słodko-maślany smak z miękką, lekko chrupiącą strukturą. Są źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, białka roślinnego, magnezu, miedzi, manganu, żelaza i witamin z grupy B, a przy umiarkowanym spożyciu wspierają profil lipidowy, zdrowie serca i funkcje nerwowe oraz dostarczają przeciwutleniaczy i składników mineralnych ważnych dla kości i metabolizmu. Kulinarne zastosowania orzechów nerkowca są bardzo szerokie: świetnie pasują do przekąsek, sałatek, dań azjatyckich i curry, można z nich przygotować kremowe sosy, wegańskie „sery” i mleka roślinne, a także masła, wypieki i słodkie desery. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższego terminu przydatności warto trzymać nerkowce w lodówce lub zamrażarce, unikając wilgoci i ciepła.