Owoce jałowca
Opis
Owoce jałowca to małe, kuliste jagody o intensywnej, ciemnoniebiesko-fioletowej barwie i żywiczno-piżmowym aromacie łączącym nuty sosnowe, cytrusowe i pieprzne. W smaku są ostre i aromatyczne, z lekką goryczką, dlatego używa się ich oszczędnie jako przyprawy nadającej potrawom głębię. Pod względem odżywczym jagody dostarczają niewielu kalorii, ale są źródłem błonnika, witaminy C oraz związków fenolowych i olejków eterycznych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym; tradycyjnie stosowano je jako środek wspomagający trawienie i działający lekkodrenująco. W kuchni sprawdzają się rozgniecione w potrawach mięsnych (dziczyzna, wieprzowina, baranina), w marynatach, sosach, kiszonkach i jako kluczowy aromat ginu. Aby zachować aromat, przechowuj owoce całe w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; miel je tuż przed użyciem, by nie traciły intensywności.