Papryka ostra (płatki chili)
Opis
Papryka ostra (płatki chili) to suszone, łamliwe płatki o intensywnej czerwieni z drobnymi nasionami; mają wyraźny, rozgrzewający i pikantny smak, który bywa lekko słodkawy lub dymny w zależności od odmiany. Zawierają kapsaicynę odpowiadającą za ostrość oraz witaminy A i C i przeciwutleniacze; przy umiarkowanym stosowaniu mogą wspomagać metabolizm, krążenie i działać przeciwzapalnie, choć u osób wrażliwych mogą powodować podrażnienia przewodu pokarmowego. Płatki chili doskonale pasują do zup, sosów, marynat i rubów, wzbogacają pizzę, makarony, potrawy z mięsa i warzyw oraz kuchnię azjatycką i meksykańską, dodając głębi smaku. Aby zachować aromat i ostrość, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu; unikaj wilgoci, a dla dłuższego przechowywania użyj lodówki lub zamrażarki.