Piernik korzenny
Opis
Piernik korzenny to aromatyczna mieszanka przypraw o ciepłym, słodko-pikantnym smaku z dominującymi nutami cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej, czasem wzbogacona kardamonem i skórką pomarańczy; ma postać drobnego, ciemnobrązowego proszku o intensywnym, korzennym zapachu, który przywodzi na myśl świąteczne wypieki. Jako przyprawa piernikowa dostarcza praktycznie zerowej ilości kalorii w typowych porcjach, za to jest bogata w związki bioaktywne i przeciwutleniacze pochodzące ze składników, które mogą wspierać trawienie i działać przeciwzapalnie. Najczęściej używa się jej do pierników, ciast, ciasteczek, muffinów, płatków śniadaniowych, sosów, marynat oraz rozgrzewających napojów typu grzane wino czy kakao, gdzie podkreśla słodycz i dodaje głębi smaku. Aby zachować aromat, przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; najlepiej zużyć w ciągu 6–12 miesięcy dla optymalnej świeżości.