Proszek budyniowy waniliowy (do ciasta)
Opis
Proszek budyniowy waniliowy (do ciasta) to drobny, jasnokremowy proszek o wyraźnym, słodkawym aromacie wanilii i delikatnym, budyniowym smaku, który po ugotowaniu daje gładką, kremową konsystencję i subtelny, deserowy posmak. W wypiekach wzbogaca smak i barwę ciast, kremów oraz nadzień, jednocześnie poprawiając strukturę i wilgotność mas. Pod względem odżywczym jest produktem głównie węglowodanowym — zawiera skrobię (często kukurydzianą lub pszenną), cukier oraz dodatki smakowo-zagęszczające; dostarcza szybkiej energii, ale ma niską wartość białkową i tłuszczową, dlatego warto stosować go umiarkowanie i sprawdzać etykiety pod kątem alergenów. Typowe zastosowania to kremy do tortów, nadzienia drożdżowe, ciasta kruche i deserowe sosy. Proszek należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym, chłodnym miejscu, z dala od silnych zapachów i wilgoci, zużyć w terminie wskazanym na etykiecie.