Posiekane orzechy laskowe
Opis
Posiekane orzechy laskowe mają przyjemny, słodko-orzechowy smak i chrupiącą teksturę, z jasnobeżowym wnętrzem otoczonym cieplejszą, brązową skórką. Są bogate w jednonienasycone tłuszcze, białko, błonnik, witaminę E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, miedź i mangan, a także przeciwutleniacze, co wspiera zdrowie serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, przeciwdziała stanom zapalnym i zwiększa uczucie sytości. W kuchni pasują zarówno do wypieków, czekolady i pralinek, jak i do sałatek, musli, sosów pesto czy jako chrupiąca posypka do jogurtu i dań wytrawnych. Przechowuj je w szczelnym pojemniku z dala od światła i wilgoci; w temperaturze pokojowej zachowają świeżość tylko krótko, w lodówce do około 2–3 miesięcy, a w zamrażarce do 6–12 miesięcy. Przed użyciem można je delikatnie uprażyć, by wydobyć aromat.