Proszek budyniowy waniliowy (do kremu)
Opis
Proszek budyniowy waniliowy do kremu to drobny, jasnożółty proszek o intensywnym, słodko-kremowym aromacie wanilii i delikatnie gładkiej, jedwabistej konsystencji po przygotowaniu. Po ugotowaniu daje gęstą, stabilną masę o błyszczącej powierzchni, którą łatwo łączyć z masłem, serkiem czy śmietaną, tworząc aromatyczne kremy i nadzienia. Skład typowo bazuje na skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, cukrze, aromatach i ewentualnie mleku w proszku, dlatego jest przede wszystkim źródłem węglowodanów i energii, z niewielką ilością białka i tłuszczu; niektóre wersje dostarczają także wapnia, jeśli zawierają mleko w proszku, dlatego warto sprawdzać etykietę pod kątem alergenów. Produkt świetnie nadaje się do kremów do tortów, ciast, ptysi, nadzień do ciastek oraz jako szybki zagęszczacz do deserów. Proszek przechowuj w suchym, chłodnym miejscu, szczelnie zamknięty i z dala od silnych zapachów; po otwarciu zużyj w terminie wskazanym na opakowaniu.