Przyprawa korzenna (piernikowa)
Opis
Przyprawa korzenna (piernikowa) to mieszanka mielonych przypraw o ciepłym, słodko-pikantnym aromacie z wyraźnymi nutami cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu; ma drobną, bursztynowo-brązową barwę i intensywny zapach, który uwalnia się podczas podgrzewania. Składniki tej mieszanki są bogate w antyoksydanty i związki o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym, wspierają trawienie, mogą łagodzić objawy przeziębienia i w umiarkowanym spożyciu wspomagać regulację poziomu glukozy. W kuchni przyprawa piernikowa pasuje do wypieków (pierniki, ciasta, ciasteczka), deserów, kompotów i grzanego wina, a także do dań mięsnych, marynat i pieczonych warzyw oraz porannej owsianki czy jogurtu. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu z dala od wilgoci i słońca; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy, a dłużej przechowywać w formie całych przypraw.