Pstrąg potokowy
Opis
Pstrąg potokowy to drobna, smukła ryba słodkowodna o delikatnym, lekko orzechowym smaku i miękkim, jasnoróżowym do białego mięsieńiu, który łatwo się rozwarstwia. Skóra może mieć charakterystyczne plamki i oliwkowo-szare zabarwienie, co czyni go atrakcyjnym wizualnie na talerzu. Z tłuszczów zawiera korzystne kwasy omega‑3, a także białko wysokiej jakości, witaminę D i B12 oraz selen, co wspiera zdrowie serca, funkcje poznawcze i układ odpornościowy. W kuchni pstrąg potokowy sprawdza się pieczony w całości, grillowany, smażony na maśle, wędzony lub duszony, dobrze komponuje się z cytryną, koperkiem, masłem ziołowym, warzywami korzeniowymi i sałatami. Świeżą rybę należy przechowywać schłodzoną na lodzie lub w najzimniejszej części lodówki i zużyć w ciągu 1–2 dni; dla dłuższego przechowania zamrażać szczelnie w −18°C, a rozmrażać powoli w lodówce.