Pulpa z mango
Opis
Pulpa z mango to kremowy, soczysty mus o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku z nutami tropikalnymi i kwiatowymi; ma gładką konsystencję z delikatnymi włóknami i jaskrawo-pomarańczową barwę, która dodaje potrawom atrakcyjnego koloru. Jest bogata w witaminy A i C, kwas foliowy, potas, błonnik oraz antyoksydanty (karotenoidy i polifenole), co wspiera odporność, zdrowie oczu i skóry, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Pulpa znakomicie pasuje do koktajli, smoothie, sorbetów i lodów, jako baza do chutneyów, sosów, glazur do mięsa i ryb, dressingów, deserów i wypieków oraz napojów egzotycznych. Przechowuje się ją w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2–3 dni lub porcjami w zamrażarce do około 6 miesięcy; rozmrażać powoli w lodówce i unikać wielokrotnego zamrażania.