Menu

Rydz

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Rydz (Lactarius deliciosus) to charakterystyczny, pomarańczowy grzyb o stożkowatym kapeluszu z koncentrycznymi pierścieniami i pomarańczowym sokiem (mleczkiem), które po czasie zielenieje; miąższ jest zwarty, smak lekko orzechowy z nutą żywicy i delikatnej pikantności. Jest niskokaloryczny, bogaty w białko roślinne, błonnik oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, selen i miedź; zawiera związki przeciwutleniające i polisacharydy korzystne dla odporności i metabolizmu. W kuchni rydze świetnie nadają się do smażenia na maśle, duszenia ze śmietaną, jako dodatek do ziemniaków, zup i sosów, a także do marynowania i konserwowania; dobrze komponują się z cebulą, koperkiem, tymiankiem, śmietaną i tłustymi mięsami. Przechowywać w lodówce w papierowej torbie lub przewiewnym pojemniku, nie myć przed schowaniem, zużyć w ciągu 2–4 dni; na dłużej najlepiej blanszować i mrozić lub przygotować przetwory.

Wartości odżywcze (na 100g)

17 kcal Kalorie
1,9g Białko
2,3g Węglowodany
0,7g Tłuszcze

Informacje

Kategorie

🥗 Podobne składniki

Pieczarka biała

Pieczarka brązowa (portobello)

Pieczarka portobello duża

Boczniaki

Boczniaki królewskie

Shimeji białe

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 37

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Chmurkowa pianka serowo-galaretkowa z owocową chmurką

⏱️ 90 min 📂 Desery

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →