Skórka z pomarańczy (zest, opcjonalnie)
Opis
Skórka z pomarańczy (zest) ma intensywny, świeży, cytrusowy aromat z delikatną, lekko gorzkawą nutą i żywą pomarańczową barwą; używa się jej drobno startej lub w cienkich paskach, unikając białej, gorzkawej części (albedo). To skoncentrowane źródło olejków eterycznych, przede wszystkim limonenu, które nadają potrawom wyrazistości bez dodawania nadmiernej kwasowości. W niewielkich ilościach dostarcza witaminy C, błonnika i flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających oraz wspomagających trawienie i odporność. Świetnie pasuje do wypieków, deserów, dań mięsnych, sałatek, marynat, sosów, koktajli i czekolady, a także do przygotowania konfitur, naparów czy kandyzowania. Przechowuj świeży zest w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię, możesz też zamrozić starty zest w porcjach lub wysuszyć/kandysować na dłuższe przechowywanie.