Skrobia kukurydziana (maizena)
Opis
Skrobia kukurydziana (maizena) to drobny, biały proszek o całkowicie neutralnym smaku i satynowej, lekko półprzezroczystej konsystencji po ugotowaniu, powszechnie używana jako bezsmakowy zagęszczacz. Żywieniowo składa się w przeważającej części ze skrobi — jest źródłem szybko dostępnych węglowodanów przy bardzo niskiej zawartości białka, tłuszczu i składników mineralnych, dlatego dostarcza energii, ale nie witamin ani błonnika; naturalnie nie zawiera glutenu, co czyni ją przydatną w diecie osób z nietolerancją glutenu (pod warunkiem certyfikatu bezglutenowego). W kuchni maizena świetnie nadaje się do zagęszczania sosów, zup, kremów, deserów, budyniów oraz do lekkich panier i pieczenia jako składnik poprawiający kruchość ciast. Aby uniknąć grudek, należy najpierw rozprowadzić ją w zimnej wodzie lub mleku przed dodaniem do gorącego płynu. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i silnych zapachów; odpowiednio zabezpieczona zachowuje swe właściwości przez długi czas.