Śmietana roślinna (np. sojowa lub owsiana)
Opis
Śmietana roślinna (np. sojowa lub owsiana) to gładki, kremowy produkt o jednolitej, jasno‑kremowej barwie; smak jest zazwyczaj łagodny i neutralny, z lekką słodyczą w przypadku owsianej lub subtelną, „sojową” nutą w wersji sojowej. Konsystencja może być rzadsza niż śmietany mlecznej, ale dostępne są też wersje zagęszczane do użytku kulinarnego. Pod względem odżywczym śmietany roślinne zwykle zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż śmietana krowia i bywają wzbogacane w wapń i witaminy. Wersje sojowe dostarczają białka roślinnego, a owsiane więcej węglowodanów i błonnika. Są dobrym wyborem dla osób na diecie roślinnej lub z nietolerancją laktozy. W kuchni sprawdzają się do zup, sosów, dań zapiekanych, deserów i kawy, zastępując tradycyjną śmietanę. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce, dobrze wstrząsnąć przed użyciem i zużyć w ciągu 7–10 dni; nie zaleca się zamrażania, ponieważ może dochodzić do rozwarstwienia.