Menu

Śmietana roślinna (np. sojowa lub owsiana)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Śmietana roślinna (np. sojowa lub owsiana) to gładki, kremowy produkt o jednolitej, jasno‑kremowej barwie; smak jest zazwyczaj łagodny i neutralny, z lekką słodyczą w przypadku owsianej lub subtelną, „sojową” nutą w wersji sojowej. Konsystencja może być rzadsza niż śmietany mlecznej, ale dostępne są też wersje zagęszczane do użytku kulinarnego. Pod względem odżywczym śmietany roślinne zwykle zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż śmietana krowia i bywają wzbogacane w wapń i witaminy. Wersje sojowe dostarczają białka roślinnego, a owsiane więcej węglowodanów i błonnika. Są dobrym wyborem dla osób na diecie roślinnej lub z nietolerancją laktozy. W kuchni sprawdzają się do zup, sosów, dań zapiekanych, deserów i kawy, zastępując tradycyjną śmietanę. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce, dobrze wstrząsnąć przed użyciem i zużyć w ciągu 7–10 dni; nie zaleca się zamrażania, ponieważ może dochodzić do rozwarstwienia.

Wartości odżywcze (na 100g)

200 kcal Kalorie
1,0g Białko
5,0g Węglowodany
20,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Wegańskie leczo z kurkami i wędzoną nutą

⏱️ 90 min 🟡 medium