Menu

Sok cytrynowy

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sok cytrynowy ma wyraźny, świeży i kwaśny smak o jasnej, słomkowo-żółtej barwie, często z delikatnym miąższem; jego aromat jest intensywnie cytrusowy i orzeźwiający. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze i zawiera kwas cytrynowy, który wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie żelaza i wspiera odporność, choć ze względu na wysoką kwasowość warto dbać o ochronę szkliwa zębów. W kuchni sok cytrynowy służy do doprawiania sałatek, marynat, sosów, ryb i owoców morza, balansowania słodkich deserów i napojów oraz konserwowania i podkreślania smaków. Przechowuje się go w szczelnym szklanym lub plastykowym pojemniku w lodówce przez 2–3 dni lub mrozi porcjami (kostki lodu) na dłużej; kupne, pasteryzowane soki mają dłuższy termin ważności.

Wartości odżywcze (na 100g)

22 kcal Kalorie
0,3g Białko
6,9g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pavlova z owocami sezonowymi

⏱️ 60 min 🟡 medium