Menu

Sok z cytryny (świeżo wyciśnięty)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sok z cytryny świeżo wyciśnięty ma intensywny, świeży smak — wyraźnie kwaśny z nutą goryczki i aromatyczną, cytrusową świeżością; wyglądem jest klarowny do lekko mętny, o jasnożółtej barwie. Jako składnik dodaje potrawom wyrazistości i podbija inne smaki, nie dominując ich aromatem. Pod względem odżywczym sok z cytryny jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C i związki fenolowe oraz zawiera kwas cytrynowy; wspomaga trawienie, pomaga w przyswajaniu żelaza z produktów roślinnych i działa jako przeciwutleniacz wspierający odporność. W kuchni znajduje szerokie zastosowanie: doskonale pasuje do dressingu, marynat, ryb i owoców morza, napojów, deserów oraz konserwowania i rozjaśniania sosów czy zup. Najlepiej przechowywać sok w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 48–72 godzin; na dłuższy czas można go zamrozić w porcjach (np. w foremce do kostek lodu) i przechowywać kilka miesięcy. Unikać metalowych naczyń reaktywnych i bezpośredniego światła, które obniżają świeżość i aromat.

Wartości odżywcze (na 100g)

22 kcal Kalorie
0,4g Białko
6,9g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Kremowy sorbet bananowo-kokosowy z migdałową kruszonką (Słodki Blog)

⏱️ 240 min 🟡 medium

Koktajl 'Zimowa rozkosz'

⏱️ 20 min 🟢 easy