Sok ze świeżej pomarańczy
Opis
Sok ze świeżej pomarańczy ma żywy, słodko-kwaśny smak z intensywnym, cytrusowym aromatem i klarowną, pomarańczową barwą, często z delikatnym miąższem nadającym teksturę. Zawiera przede wszystkim witaminę C, foliany, potas oraz przeciwutleniacze (flawonoidy), dostarczając energii przy około 45 kcal na 100 ml; wspiera odporność, zdrowie skóry, wchłanianie żelaza i utrzymanie równowagi płynów, choć ma mniej błonnika niż całe owoce. W kuchni sok pomarańczowy używa się do śniadań, koktajli i smoothie, jako baza do dressingów, marynat do drobiu i ryb, do polew, deserów oraz napojów i koktajli alkoholowych; świetnie komponuje się z miodem, imbirowymi i ziołami. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 48–72 godzin dla najlepszej świeżości; można też porcjami zamrozić na kilka miesięcy.