Menu

Sos pomidorowy

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sos pomidorowy to gęsta, aksamitna emulsja o intensywnym czerwonym kolorze i świeżym, słodko‑kwaśnym smaku z wyraźnymi nutami umami. Może być gładki lub z kawałkami pomidorów i ziół; aromat często dopełniają czosnek, cebula i bazylia, co czyni go uniwersalnym dodatkiem do potraw zarówno kuchni włoskiej, jak i śródziemnomorskiej. Pod względem odżywczym sos pomidorowy dostarcza niewiele kalorii, jest źródłem witaminy C, potasu i likopenu — silnego przeciwutleniacza korzystnego dla serca i ochrony komórek. W wersji domowej można ograniczyć sól i cukier, zwiększając zawartość błonnika i składników odżywczych. Sos doskonale pasuje do makaronów, pizzy, duszonych mięs, zapiekanek i jako baza zup czy sosów. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 4–7 dni lub mrozić porcjami do 3 miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

29 kcal Kalorie
1,4g Białko
6,2g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Lazania z warzywami

⏱️ 90 min 🔴 hard