Sos sojowy (tamari)
Opis
Sos sojowy tamari to ciemnobrązowy, gęstszy i bardziej klarowny wariant sosu sojowego o intensywnym, bogatym smaku umami z subtelną słodyczą i niższą kwaśnością niż tradycyjny shoyu. Pochodzący z Japonii tamari często ma pełniejszy, mniej zasłaniający smak, dlatego doskonale nadaje się jako dip, składnik marynat i sosów, dodatek do stir-fry, zup, dressingów czy glazur do mięs i warzyw. Pod względem odżywczym tamari jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkie ilości białka i aminokwasów powstałych w procesie fermentacji oraz składników bioaktywnych z soi, jednak ma wysoką zawartość sodu, więc warto stosować go oszczędnie. Naturalne tamari bywa bezglutenowe, ale zawsze sprawdź etykietę. Przechowuj butelkę w chłodnym, zacienionym miejscu, a po otwarciu najlepiej w lodówce — zachowa aromat i świeżość przez kilka miesięcy.