Menu

Sos sojowy (tamari)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sos sojowy tamari to ciemnobrązowy, gęstszy i bardziej klarowny wariant sosu sojowego o intensywnym, bogatym smaku umami z subtelną słodyczą i niższą kwaśnością niż tradycyjny shoyu. Pochodzący z Japonii tamari często ma pełniejszy, mniej zasłaniający smak, dlatego doskonale nadaje się jako dip, składnik marynat i sosów, dodatek do stir-fry, zup, dressingów czy glazur do mięs i warzyw. Pod względem odżywczym tamari jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkie ilości białka i aminokwasów powstałych w procesie fermentacji oraz składników bioaktywnych z soi, jednak ma wysoką zawartość sodu, więc warto stosować go oszczędnie. Naturalne tamari bywa bezglutenowe, ale zawsze sprawdź etykietę. Przechowuj butelkę w chłodnym, zacienionym miejscu, a po otwarciu najlepiej w lodówce — zachowa aromat i świeżość przez kilka miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

53 kcal Kalorie
8,0g Białko
4,1g Węglowodany
0,6g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tofu przemiana życia — karmelizowane tofu miso-limonkowe z sosem tahini

⏱️ 75 min 🟡 medium