Suszone kwiaty lipy
Opis
Suszone kwiaty lipy mają delikatny, słodkawo-kwiatowy aromat z nutą miodową i subtelną goryczką, a wyglądem przypominają małe, skruszałe grona jasnożółtych i zielonkawych płatków. Po zaparzeniu uwalniają aksamitny, lekko lepki napar o przyjemnym zapachu, który działa kojąco na zmysły. Pod względem składu zawierają flawonoidy, olejki eteryczne, śladowe ilości witaminy C i związki śluzowe, co nadaje im właściwości przeciwzapalne, łagodzące kaszel i rozluźniające napięcie nerwowe; są cenione jako składnik naparów wspomagających sen i trawienie. W kuchni używa się ich przede wszystkim do naparów, syropów, likierów, deserów i prostych syropów do koktajli, gdzie ładnie łączą się z miodem, cytryną i delikatnymi ziołami. Przechowuje się je w szczelnym, nieprzezroczystym opakowaniu w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci; najlepiej zużyć w ciągu 12–24 miesięcy, by zachowały aromat.