Suszone papryczki ancho
Opis
Suszone papryczki ancho to wysuszone odmiany poblano o ciemnoczerwono-brązowej, pomarszczonej skórce i łagodnym, złożonym smaku łączącym nuty słodkie, owocowe i lekko dymne z minimalną ostrością. Mają niską kaloryczność, są źródłem błonnika, witamin (zwłaszcza A i C) oraz przeciwutleniaczy i karotenoidów, a zawarte związki przeciwzapalne i śladowe ilości kapsaicyny wspierają metabolizm, układ odpornościowy i zdrowie sercowo-naczyniowe. W kuchni ancho sprawdzają się do mole, adobo, sosów, duszonych mięs, zup i marynat; po namoczeniu nadają gęstą, aromatyczną bazę do past i puree, można je także mielić na proszek. Przechowuj całe strąki w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu — zachowują aromat do około roku, zmielone szybciej tracą intensywność i warto je zużyć w ciągu kilku miesięcy.