Suszone płatki róży jadalnej
Opis
Suszone płatki róży jadalnej mają delikatny, intensywnie kwiatowy aromat z nutami słodyczy i subtelnej cytrusowej świeżości; wyglądem przypominają cienkie, papierowe listki w odcieniach różu, czerwieni i kremu, często ze sfermentowanym, lekko skurczonym kształtem. Są źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i witaminy C, co może wspierać odporność, działać przeciwzapalnie oraz korzystnie wpływać na skórę i trawienie przy umiarkowanym spożyciu; warto jednak wybierać płatki pochodzące z upraw bez pestycydów. W kuchni sprawdzają się w naparach i herbatach, syropach, konfiturach, deserach, ciastach, sałatkach, marynatach oraz jako dekoracja i aromatyczny dodatek do likierów i koktajli. Przechowuj je szczelnie w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szklanym słoiku, z dala od wilgoci i silnych zapachów; zużyć w ciągu roku dla najlepszego aromatu.