Suszone pomidory w oleju
Opis
Suszone pomidory w oleju to intensywnie czerwone, lekko pomarszczone plastry o skoncentrowanym, słodko-kwaśnym i umami smaku z delikatną nutą dymu lub karmelizacji. Olej nadaje im błyszczącą, soczystą konsystencję i łagodzi naturalną kwasowość, wydobywając głęboką, aromatyczną słodycz. Są skoncentrowanym źródłem likopenu i przeciwutleniaczy, zawierają błonnik, potas, witaminy z grupy B i karotenoidy; olej dodaje zdrowych tłuszczów, które poprawiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ze względu na odparowanie wody mają też więcej kalorii na porcję niż świeże pomidory, dlatego warto kontrolować ilości. Sprawdzają się w sałatkach, makaronach, na bruschettach, w tapenadach, sosach i jako dodatek do mięs czy kanapek, wnosząc skoncentrowany smak. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, zawsze zanurzone w oleju; po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni, używając czystej łyżki.