Świeża gruszka
Opis
Świeża gruszka ma delikatnie słodki, lekko kwiatowy aromat i miękką, soczystą miąższ o charakterystycznej, lekko ziarnistej strukturze; skórka może być zielona, żółta, czerwona lub marmurkowana, często z rumieńcem przy szypułce. Jest źródłem błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), witaminy C, potasu i antyoksydantów, które wspierają trawienie, regulację poziomu cukru we krwi, zdrowie serca i odporność, a jednocześnie dobrze nawadniają organizm. W kuchni gruszki sprawdzają się zarówno na surowo w sałatkach i kanapkach, jak i w deserach, tartach, kompotach, pieczone lub duszone z przyprawami oraz w zestawieniach z serami i mięsem. Aby przedłużyć świeżość, przechowuj niedojrzałe gruszki w temperaturze pokojowej do osiągnięcia miękkości, a dojrzałe schładzaj w lodówce; unikaj zbyt ciasnego składowania i kontaktu z owocami bardzo etylenotwórczymi, aby nie przyspieszyć psucia.