Świeża melisa lekarska
Opis
Świeża melisa lekarska (Melissa officinalis) ma delikatne, jasnozielone liście o jajowatym kształcie i drobno piłkowanych brzegach oraz intensywny, cytrusowo-ziołowy aromat i łagodny, lekko miętowy smak z nutą cytryny. Jest niskokaloryczna i bogata w przeciwutleniacze, w tym kwas rozmarinowy i flawonoidy, oraz zawiera witaminę C i śladowe ilości minerałów. Tradycyjnie stosowana jest jako środek łagodzący napięcie, wspomagający trawienie i ułatwiający relaks, a badania sugerują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne; efekty te opisuje się jednak jako wspomagające, nie zastępujące porady medycznej. W kuchni melisa pasuje do herbat i naparów, deserów, sałatek, sosów jogurtowych, dań z ryb i drobiu oraz do napojów i koktajli, gdzie podkreśla świeżość i cytrusowy aromat. Przechowuj świeże liście w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku lub woreczku, a na dłużej zamrażaj w kostkach lodu z wodą lub olejem albo susz, zachowując aromat.