Świeża mięta (opcjonalnie, do dekoracji)
Opis
Świeża mięta ma intensywny, orzeźwiający, lekko chłodzący smak dzięki zawartości mentolu oraz jasnozielone, piłkowane liście o delikatnych łodyżkach, które dodają potrawom świeżości i estetyki; często używana opcjonalnie jako dekoracja nadaje talerzom i napojom aromatyczny akcent. Pasuje zarówno do deserów i owoców, jak też do napojów (koktajle, herbaty, lemoniady), sałatek, sosów jogurtowych, potraw z jagnięciny, dań śródziemnomorskich i azjatyckich oraz do czekolady i serów. Pod względem odżywczym mięta jest niskokaloryczna, źródłem witaminy A, witaminy C, przeciwutleniaczy i niewielkich ilości minerałów; wspomaga trawienie, łagodzi nudności i działa odświeżająco na oddech, a także posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Aby zachować świeżość, nie myj liści przed schowaniem, owiń je lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowuj w lodówce albo umieść pęczek w szklance z wodą przykryty luźno folią; liście można też zamrozić w kostkach lodu dla dłuższego przechowywania.