Świeży majeranek
Opis
Świeży majeranek ma delikatny, lekko słodkawy i ziołowy aromat z subtelną nutą kamforowo-cytrusową, mniej ostry niż oregano; prezentuje się jako drobne, miękkie, jasnozielone listki na cienkich łodygach, które dodają potrawom świeżości i estetyki. Z żywieniowego punktu widzenia majeranek jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkich ilości witamin A, C i K oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, zawiera olejki eteryczne i przeciwutleniacze wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i wspomagające trawienie. W kuchni świeży majeranek świetnie komponuje się z zupami, daniami mięsnymi (zwłaszcza drobiem i wieprzowiną), potrawami ziemniaczanymi, sosami, farszami i jajecznicą, dodając subtelnej głębi smaku. Przechowywać go najlepiej owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku lub woreczku w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia; można też zamrozić lub ususzyć, przy czym suszenie intensyfikuje aromat.