Syrop z kwiatu bzu
Opis
Syrop z kwiatu bzu ma delikatny, kwiatowo-cytrusowy aromat z lekką nutą miodu i wanilii, o klarownej, bursztynowej barwie i gęstej, lepkiej konsystencji, która łatwo rozpuszcza się w napojach. Pod względem odżywczym jest przede wszystkim skoncentrowanym źródłem cukrów prostych i kalorii, ale zawiera też śladowe ilości witaminy C oraz związki fenolowe i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające; tradycyjnie bywa stosowany jako środek łagodzący objawy przeziębienia i wspomagający odczuwalny komfort dróg oddechowych. W kuchni syrop z kwiatu bzu pasuje do lemoniad, koktajli, deserów, dressingów i marynat oraz jako dodatek do musów czy jogurtów, nadając potrawom subtelnej kwiatowej nuty. Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętej, najlepiej ciemnej butelce w chłodnym miejscu; po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku miesięcy, a dla dłuższego przechowywania porcjonować i zamrażać.