Szczypiorek (opcjonalnie)
Opis
Szczypiorek (opcjonalnie) to delikatna, zielona zielenina o świeżym, lekko cebulowym aromacie i cienkich, pustych łodygach, które dodają potrawom przyjemnej chrupkości oraz dekoracyjnego akcentu. Ma subtelny, niezdominujący smak, dzięki czemu doskonale równoważy dania bez przytłaczania innych składników. Jest niskokaloryczny, dostarcza witamin A, C i K, pewne ilości kwasu foliowego oraz minerałów i flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, wspierając odporność, zdrowie oczu i kości. W kuchni używa się go jako świeży dodatek do sałatek, jajecznicy, zup, dipów, twarogów, ryb i ziemniaków, a także do dekoracji. Przechowuj szczypiorek w lodówce owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku lub stojący w szklance z wodą przykryty torebką, zużywając w ciągu tygodnia; można też drobno posiekany zamrozić w oleju.