Menu

Szynka parmeńska (prosciutto)

Opis

Szynka parmeńska (prosciutto) to cienko krojone, półprzezroczyste plastry o różowej barwie przeplatane delikatnymi żyłkami białego tłuszczu. Ma subtelny, lekko słony i słodkawo-orzechowy smak z intensywnym, dojrzewającym aromatem oraz miękką, niemal rozpływającą się teksturą, która doskonale uwalnia smak przy przegryzaniu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku, choć zawiera też sól i część tłuszczów nasyconych, dlatego warto spożywać ją z umiarem jako element zrównoważonej diety. Typowo używa się jej na antipasti, w sałatkach, z melonem, do kanapek, pizzy czy owiniętą wokół warzyw i owoców morza. Przechowuj w lodówce szczelnie owiniętą papierem lub folią, zużywając otwarte opakowanie w ciągu kilku dni; całą nogę można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu albo lodówce, a mrożenie siłą rzeczy pogarsza teksturę.

Wartości odżywcze (na 100g)

250 kcal Kalorie
26,0g Białko
0,0g Węglowodany
16,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Roladki z szynki parmeńskiej

⏱️ 45 min 🟢 easy