Tuńczyk w sosie własnym
Opis
Tuńczyk w sosie własnym to delikatne, jasnoróżowe mięso o zwartym, płatkowym włóknieniu i subtelnym, lekko słonym smaku z wyraźną nutą umami, mniej tłuste niż wersja w oleju, co sprawia, że jego aromat jest łagodniejszy i uniwersalny kulinarnie. Produkt dostarcza wysokiej jakości białka przy niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, jest dobrym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D oraz selenu, co wspiera zdrowie serca, funkcje mózgu i regenerację mięśni; należy jednak pamiętać o ograniczeniach spożycia u kobiet w ciąży i małych dzieci ze względu na możliwą zawartość rtęci. W kuchni tuńczyk w sosie własnym świetnie nadaje się do sałatek, kanapek, past, makaronów, farszów do tortilli, omletów czy zapiekanek, łatwo łączy się z warzywami, cytryną, ziołami i lekkimi sosami. Niezapakowany produkt przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, a po otwarciu przełóż do szczelnego pojemnika, zalej własnym sokiem lub wodą i spożyj w ciągu 24–48 godzin; można też zamrozić porcje, pamiętając, że tekstura może się nieco zmienić.