Wędzona papryka mielona (papryka wędzona)
Opis
Wędzona papryka mielona, znana też jako papryka wędzona (pimentón), to drobny, intensywnie czerwony proszek o głębokim, dymnym aromacie z wyraźną słodyczą naturalnej papryki; jej barwa waha się od jasnoczerwonej do ceglastoczerwonej, a odmiany występują w wersjach słodkiej, półsłodkiej i ostrej. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna, bogata w witaminę A i C oraz karotenoidy i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie oczu, skóry i układu odpornościowego; w ostrzejszych odmianach występuje kapsaicyna o właściwościach przeciwzapalnych i przyspieszających metabolizm. W kuchni wędzona papryka doskonale podkreśla smak mięs, ryb, gulaszy, zup, potraw z fasoli, paelli, sosów i marynat oraz jest świetna do pieczonych warzyw i jajek, nadając potrawom dymny, złożony aromat. Przechowywać należy w szczelnym, nieprzeźroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu z dala od ciepła i wilgoci, by zachować aromat przez 6–12 miesięcy.