Zielona cebulka (długie szczypiorki)
Opis
Zielona cebulka (długie szczypiorki) ma smukłe, jasnozielone łodygi i delikatny, świeży smak z lekką cebulową ostrością, która nie dominuje potrawy. Wyglądem przyciąga soczystym kolorem i cienkimi pierścieniami białych nasad, dodając potrawom lekkiej chrupkości i aromatu. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały jak potas; zawiera też błonnik i związki siarkowe oraz przeciwutleniacze wspierające odporność, układ krążenia i zdrowie kości. W kuchni nadaje się do sałatek, zup, dipów, omletów, dań azjatyckich i jako świeża posypka do kanapek czy pieczonego mięsa, podkreślając smak bez potrzeby gotowania. Przechowuj szczypiorek w lodówce owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym lub postawiony w szklance z wodą pod przykryciem; do dłuższego użycia można zamrozić posiekany do potraw gotowanych.