Żółtko (dodatkowe)
Opis
Żółtko (dodatkowe) to intensywnie żółty, kremowy fragment jaja o bogatym, lekko maślanym smaku i aksamitnej konsystencji, który znacznie wzbogaca barwę i strukturę potraw. Zawiera skoncentrowane składniki odżywcze: zdrowe tłuszcze, białko, witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B, dużo choliny, a także luteinę i zeaksantynę korzystne dla wzroku; jest też źródłem żelaza, selenu i fosforu. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu warto stosować je z umiarem w zrównoważonej diecie. Dodatkowe żółtko doskonale sprawdza się przy zagęszczaniu sosów, majonezów i kremów, w deserach takich jak kremy i lody, a także w wypiekach, makaronach i pieczywie dla większej kruchości i wilgotności. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 24–48 godzin; na dłużej można mrozić po roztrzepaniu z odrobiną cukru lub soli (aby zapobiec żelowaniu), podpisując datę i rozmrażając w lodówce przed użyciem.