Menu

Białka jaj

🌱 Wegetariańskie

Opis

Białka jaj mają przejrzystą, lekko lepka konsystencję w surowej postaci, po ubiciu stają się białe i puszyste; ich smak jest bardzo delikatny, niemal neutralny, z lekką nutą słodyczy. Z punktu widzenia odżywczego są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka (albumin), niskokalorycznym i praktycznie pozbawionym tłuszczu oraz cholesterolu, dostarczają także witamin z grupy B (zwłaszcza ryboflawiny), selenu i potasu, co wspiera budowę mięśni, regenerację tkanek i zdrowie metaboliczne. W kuchni białka sprawdzają się tam, gdzie potrzebna jest struktura i lekkość: do bezy, sufletów, biszkoptów, kogel-mogel, do ubijania piany, klarowania bulionów oraz jako składnik niskotłuszczowych omletów i koktajli białkowych. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2–4 dni lub zamraża w porcjach na kilka miesięcy z wyraźnym oznaczeniem; po rozmrożeniu najlepiej używać w potrawach pieczonych lub gotowanych.

Wartości odżywcze (na 100g)

52 kcal Kalorie
11,0g Białko
0,7g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Czekoladowy Cmentarz z Duchami Bezy

⏱️ 240 min 🟡 medium

Aksamitna Chmurka z Wiśniami i Białą Czekoladą na Migdałowym Spodzie

⏱️ 180 min 🔴 hard

🥗 Podobne składniki

Świeży imbir

Nasiona konopi

Mortadela

Białko jaja (płynne)

🥬

Mozzarella w kulce

Brzoskwinia

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 38

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Polska Zupa Rybna

⏱️ 60 min

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →