Menu

Buraki gotowane

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Buraki gotowane mają słodko‑ziemisty smak i aksamitną, miękką teksturę oraz intensywną, bordowo‑purpurową barwę, która dodaje daniom wyrazistości. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, kwas foliowy, potas i mangan oraz w naturalne azotany i betalainy o właściwościach przeciwutleniających, co może wspierać wydolność fizyczną, obniżać ciśnienie krwi, wspomagać trawienie i działać przeciwzapalnie. W kuchni gotowane buraki świetnie sprawdzają się w sałatkach z kozim serem lub orzechami, zupach (np. barszcz), jako dodatek do pieczeni i tart, w pastach, carpaccio czy marynowane. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3–4 dni; można też zamrozić pokrojone lub zmiksowane do 2–3 miesięcy. Przed przechowywaniem usuń liście i przechowuj z dala od produktów o intensywnym zapachu.

Wartości odżywcze (na 100g)

44 kcal Kalorie
1,7g Białko
10,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym i buraczkami

⏱️ 120 min 🟡 medium

Sałatka z buraczkami i serem kozim

⏱️ 20 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Mielone mięso z indyka

🥬

Szynka prosciutto crudo

Chrzan tarty (opcjonalnie, do podania)

Mąka pszenna luksusowa typ 550

Czekolada gorzka 70% (opcjonalna)

Kolendra (świeża)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 44

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 58

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 29

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 30

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Schnitzel wiedeński

⏱️ 40 min 📂 Dania główne

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →