Menu

Kolendra (świeża)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kolendra (świeża) to delikatna roślina o jasnych, pierzastych liściach i cienkich łodygach, o aromacie świeżym, cytrusowo-ziołowym z lekko pieprzną nutą; u części osób wywołuje mydlany posmak ze względu na genetyczne wrażliwości. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, minerały takie jak potas oraz przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i wspomagają trawienie. W kuchni świeża kolendra świetnie komponuje się z kuchniami azjatycką, latynoamerykańską i bliskowschodnią, dodając świeżości do sals, chutneyów, zup, sałatek, marynat i dań z ryb czy owoców morza. Aby zachować aromat, przechowuj ją w lodówce w szklance z wodą jak bukiet lub owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku; można też siekać i zamrażać w kostkach oleju.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
2,1g Białko
3,7g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Mini tacos

⏱️ 75 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Makaron trójkolorowy

🥬

Wino białe wytrawne

Szparagi

Masło (do kruszonki)

Świeże owoce jagodowe (mix malin, jagód, truskawek)

Krewetki tygrysie

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 36

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Gryczane tartyletki z pieczonymi warzywami korzeniowymi, kozim serem i tymiankiem

⏱️ 90 min 📂 Kolacje

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →