Menu

Daktyle Medjool

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Daktyle Medjool to duże, mięsiste owoce o błyszczącej, lekko pomarszczonej skórce i głębokim brązowym kolorze. Mają intensywny, karmelowo-miodowy smak i miękką, ciągnącą się konsystencję, która sprawia, że są postrzegane jako naturalna słodycz o luksusowym charakterze. Pod względem odżywczym są skoncentrowanym źródłem naturalnych cukrów, błonnika, potasu, magnezu i witamin z grupy B, a także przeciwutleniaczy. Spożywane umiarkowanie wspierają dostarczanie energii, regulację trawienia i uzupełnianie elektrolitów po wysiłku. Kulinarne zastosowania Daktyli Medjool obejmują nadziewanie orzechami i serami, blendowanie do smoothie i kremów, użycie jako naturalny słodzik w wypiekach, batonikach energetycznych i sosach, a także dodatek do sałatek czy dań z kuskusem. Aby zachować świeżość, przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu; po otwarciu lepiej trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku, a na dłużej zamrozić.

Wartości odżywcze (na 100g)

277 kcal Kalorie
1,8g Białko
75,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🥗 Podobne składniki

Migdały mielone

Wiórki białej czekolady

Pestki dyni prażone

🥬

Cienkie precelki

Śliwki wędzone suszone

Wino Marsala

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 44

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 58

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 29

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 30

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Maślankowe Ciasto z Rabarbarem i Migdałową Kruszonką z Nutą Kardamonu

⏱️ 90 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →