Daktyle Medjool
Opis
Daktyle Medjool to duże, mięsiste owoce o błyszczącej, lekko pomarszczonej skórce i głębokim brązowym kolorze. Mają intensywny, karmelowo-miodowy smak i miękką, ciągnącą się konsystencję, która sprawia, że są postrzegane jako naturalna słodycz o luksusowym charakterze. Pod względem odżywczym są skoncentrowanym źródłem naturalnych cukrów, błonnika, potasu, magnezu i witamin z grupy B, a także przeciwutleniaczy. Spożywane umiarkowanie wspierają dostarczanie energii, regulację trawienia i uzupełnianie elektrolitów po wysiłku. Kulinarne zastosowania Daktyli Medjool obejmują nadziewanie orzechami i serami, blendowanie do smoothie i kremów, użycie jako naturalny słodzik w wypiekach, batonikach energetycznych i sosach, a także dodatek do sałatek czy dań z kuskusem. Aby zachować świeżość, przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu; po otwarciu lepiej trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku, a na dłużej zamrozić.