Dynia piżmowa (miąższ)
Opis
Dynia piżmowa ma słodkawy, orzechowo-karmelowy smak i gładki, pomarańczowy miąższ o kremowej konsystencji po ugotowaniu, zwykle kształtem przypominający gruszkę z twardą, beżową skórką. Miąższ jest bogaty w beta‑karoten (prekursor witaminy A), witaminę C, błonnik, potas i niewiele kalorii, co sprzyja zdrowiu wzroku, odporności oraz pracy jelit; zawiera też przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym. W kuchni dynia piżmowa świetnie nadaje się do zup kremów, puree, pieczenia, smażenia, gnocchi, ciast i farszów, harmonizując z przyprawami korzennymi, czosnkiem, tymiankiem i szałwią. Całą dynię przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni do kilku miesięcy, a po rozkrojeniu szczelnie zapakowany miąższ trzy–pięć dni w lodówce lub zamroź porcjami do około trzech miesięcy.