Menu

Dynia piżmowa (miąższ)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Dynia piżmowa ma słodkawy, orzechowo-karmelowy smak i gładki, pomarańczowy miąższ o kremowej konsystencji po ugotowaniu, zwykle kształtem przypominający gruszkę z twardą, beżową skórką. Miąższ jest bogaty w beta‑karoten (prekursor witaminy A), witaminę C, błonnik, potas i niewiele kalorii, co sprzyja zdrowiu wzroku, odporności oraz pracy jelit; zawiera też przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym. W kuchni dynia piżmowa świetnie nadaje się do zup kremów, puree, pieczenia, smażenia, gnocchi, ciast i farszów, harmonizując z przyprawami korzennymi, czosnkiem, tymiankiem i szałwią. Całą dynię przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni do kilku miesięcy, a po rozkrojeniu szczelnie zapakowany miąższ trzy–pięć dni w lodówce lub zamroź porcjami do około trzech miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

26 kcal Kalorie
1,0g Białko
6,5g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Zupa krem z dyni

⏱️ 60 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

🥬

Prosciutto crudo

Dojrzałe mango

Prosecco

Bulion rybny (lub warzywny)

Oregano

🥬

Olej roślinny do głębokiego smażenia

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Makowiec tradycyjny

⏱️ 180 min 📂 Wigilia

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →